Monday, April 12, 2010

pepijat aka bed bug!

aku yakin dan pasti ramai yang tidak ambil endah pasal pepijat. aku pun sama. sehingga usia aku da masuk 24 tahun, inilah kali pertama aku lihat pepijat. wajar aku gelarkan pepijat ni sebagai syaitan kecil. rupanya sangat menakutkan, dan boleh mendatangkan trauma.

pepijat dalam english disebut sebagai bed bug, sbb menatang ni suka duk celah2 tilam dan bantal. umah aku stat ada pepijat bila jiran aku yang da lama ada pepijat menyembur racun dan pepijat2 tu lari masuk umah aku. omputih ckp 'once they are here, forever they will stay'.



pijat ni pandai, dan badan dia nipis je. bila dia isap darah, kita x rasa gatal smpai la die da blah. dia cepat melompat. tp syukur Tuhan x bg dia sayap. dia just bole merangkak dan xda la laju sgt. pepijat yang kenyang bole isap darah sama mcm 4 ekor nyamuk kenyang. horror kan?

gatal sbb kene gigit ngn pepijat x sama mcm nyamuk. kesan gigit pijat sgt gatal, dan kalau garu benjol tu bole ikut skali ngn bekas garu tu. kalau da kene gigit then korang wat huruf W, so bengkak tu bole jadi bentuk W. aku da try. korang try la...magnificent cyber!


korang bayangkan la kalau pijat yang kecik mcm semut mayat tu pun da gatal, apatah lagi pijat dewasa yang kecik sikit je dari anak lipas. gatalnya masyaAllah...nightmare!

CARA ATASI

aku da try pelbagai cara utk atasi pepijat ni. aku da sembur bygon ngn ridsect, tp pijat ni kuat. bukan mcm lipas yg da kene bau gybon pun da jd arwah. pijat ni kene sembur betul2..kene bg tepat2..baru mati. tp ssh la kan. mcm mana ngn telur2 dia? telur pijat warna putih..da menetas jadi itam.

aku pernah try sembur ngn clorox, pun x mati. sebagai instant action, aku tuang air panas di celah2 kayu tingkap utk hapuskan telur2 dan anak2 pijat yang x kelihatan. tikar buluh aku da buang 2 bijik..sbb tu da jadi sarang dia.

then aku beli racun pijat kat kedai hardware. RM6 sebotol, besar botol ubat batuk. menjadi, tp bau dia kuat sgt. osmate aku suma jadi loya dan pening. bahaya. so aku tukar option.


last skali aku pakai thinner aka peluntur cat. since osmate aku keje kat kampeni yang pasal lntai kat kondo2..so die bwk balik stok thinner 2 tin besar. thinner ni sgt berkesan. sekali sembur je pijat da x sempat buat apa. kalau sembur ridsect pijat tu masih sempat angkat tgn dan tunjuk isyarat lucah kat aku, tp dengan thinner mmg instant! terus k.o dan kalau sembur di celah2 tingkap, segala mak nenek 7 keturunan dia kluar jadi mayat.

kalau dlu bila baring kat lantai je bole nmpk 7 8 ekor menuju ke arah aku, sekarang nk nmpk seko pun ssh. ada tu mmg ada tp da kurang sgt. alhamdulillah. maybe da ckup bajet nnt kami akan pindah. syukur jgk sbb kat tingkap bilik aku celah2 tu ada labah2 kecik bersarang kat situ. dorang bukan buat sarang mcm spider web tu, just lepak2 celah2 rekahan dinding. maybe sbb tu kot pijat kat bilik aku x byk. seko dua je stakat ni. tengs labah2..nnt aku belanja kau minum thinner.


memang aku terkadang bergaya tapi apa salahnya jika korang sesekali mengomel dengan comel.

110 comments:

♥ shiMawar ♥ said...

wa..dh mcm tesis plak ttg pepijat plak..sume cukup :

* ciri2 pijat..
* punca..
* cara mengatasi..

:D

p/s : nape pijat tu kelihatan comel dlm gambar..? adakah realiti pn begitu..??

[:: nisa ::] said...

wt research pijat ke??haha...
p la anta artikel kt kosmo, mne tau leh gnti yg dr. rozemy nye..=p

ferdaus said...

tu bru intriduction..pasni msuk chapter literature review..haha..

nisa..dokter romzey tu kaya..bole byr kat kosmo..sob2..rmbutnya ttp menjadi pujaan..

effie said...

euuwwww...

ferdaus said...

effie..nak ke? :D

sweet.ants said...

eee sy pernah kene ggt pijat mase ptikal mnyewa kt kuantan.mmg gatal thp gaban.dlu xtau pon sbb pijat bila tgk tilam penuh darah.menakutkan.rupenyer bnde tu dok dlm tilam...jemur tilam tgh pns pon x mati. mmg sakit kulit ni dok garu2 tiap2 mlm smpai calar2...
last2 tdo ats lantai als dgn kain berminggu2 sblm blah dr situ sbb abis ptikal..

YOURSCOMMENT said...

ISHHH...

TAKUT WEI...AKU X PENAH KENA LAGI...DARI KECIK SAMPAI BESAR...XDE PENGALAMAN LAGI...

P/S: JAGA KEBERSIHAN SELALU.. ;)

noor said...

thanks bagi info!
sekarang ni tgah bertarung nak singkirkan pepijat...
tgn ngan kaki jdi mangsa..
garu cam tak ingat dunia..^^

kacak said...

klu kat katil ko sembur x?

ub said...

klau kat tilam,toto ke,dan bantal smua kne buang la ye??

Anonymous said...

bagus artikel ni..nanti saya cuba guna thinner tu..terima kasih!

Anonymous said...

aku baru je lepas kemas katil ngan tilam sbb aku dah 3 bulan gatal2 kat tgn ngan kaki aku pelik doktor ckp alergi tp dah macam2 ubat aku telan smpi wat rawatan tradisional.korang yang kena gigit makan ubat apa yer?bagi la tau aku tgah sengsara sekarang ni

HyunB said...

umah aku baru sahaja dlm seminggu dua ni diserang oleh pijat..mak aii..habis badna aku bintil2..dhlaa pijat ni rupa dia mcm alien..geli..
dh buat mcm2 beli febreze, jemur tngh panas..tpi ada jugak..

Anonymous said...

1st time jumpe bugs ni slme umo ak 21 thun..tak sgke kt umah mkcik ak ade bntg ni.. & 1st time jgak ak google psl bntg ni, then jmpe la blog mr.ferdaus ni..thx..huhu
geli nye la ak kt bntg ni..ak smpai x tdo smpai pkul 4 pg,, sbb takot & berjaga2 kalo2 bntg ni dtg kt ak.. last2 tdo ats lntai je,, lapik sjdh..huhu..
buleh jugak kalo nk matikan bntg ni, guna spray serai wangi..tp tu kna sembur tepat2 kt bntg ni, bru die mati,, tp cpt la ksnnye..skali smbur je, mati terus..
mmg ak da kna gigit ni,, bdn ak da gtl2,, merah2..
ak nk tnye,, bntg ni pon akn hinggap jgak ea dkt pakaian kite? sbb ak tgk dkt tdung ak, ade bntg ni.. so ak takot la nt kalo ak blek hstel ak,, bntg ni ikot ak plak,, & wt kacau kt bilik aku! huk3

filis said...

salam sumer..sy la ni baru tau pepijat tue camaner gupanya.tue pun bila dah kene gigit tengkok mas tido dgn anak kat bilik anak yg dah lam x der org duduk.masyaalah..mmg cam lipas besarnya,tapi lari laju.mlm td jugak buat operasi pencegahan dgn bunuh menggunakan kaki dan kayu..kejer pastu pijak sampai bunyi meletup..mcm pijak kutu...semoga semuanay mati

han'studio said...

thx for the info bro!
awek aku ngadu gatal2 kena pijat..ak search nk tau camne bentuk natang nie..siap ko pijat

EmanTheHalia said...

bro haha Pepijat si syaitan kecil yang kita tak endahkan. http://t.co/03Vh1D7 ni aku kreditkan entri! =) thx info!

kyrullanuar said...

aku pernah kena nie..tilam aku jadi sarang die..mula2 xtau..aku ingat nyamuk gigit..bile spray..rasa gatal2 lagi..xselesa aku tido..akhirnya aku dapat mengesan kehadiran pepijat..

aku spray satu tilam..pastu jemur tgh panas..sampi la nie..aku xtido atas tilam dah...tido atas lantai jer..

nadiah said...

gatalnya lain mcm...xthn ble kne gigit.... dh 2 kali tilam kena buang

Anonymous said...

bro. gua penah kene ni mase student dulu. mmg xtido mlm beb. dok bejage smbil operasi bunuh menatang nih.

time mule2 kene tu ingtkn nyamuk..pastu slalu la nmpk menatang ni tp ingtkn bug bodo2 je...dh lame2, smpai bengkak2 kaki (ye bengkak bro, korg bygkn mcm kaki elephant tuh..), baru la aku perasan mende tu yg gigit. tu pun sbb tgh dok layan pc kaki gatal n nampak bende cm kutu tgh gigit. selidik punye selidik, pepijat a.k.a bed bug rupenye yg membuat onar selama ni....

die masuk bilik aku lepas aku bawak tilam membe aku masuk umah aku. ngn almari kayu die skali. menatang ni dok celah2 lubang skru almari tu.

nk bunuh mmg susah kemain...

aku berjaye lr dr sengsara pun sbb pindah umah n xbwk la tilam2 alamari pe sume. even selimut pun aku tggl...

Anonymous said...

Aku baru jer kenal dgn binatang ni..umur dh 27. mmg gatal giler la.. bengkak jgn ckp.. Trauma beb..asal nk duk kat sofa jer rasa x slamat..asyik pegang torch light jer..

Anonymous said...

perrggghhh... pepijat ne mmg minatang keturunan ala2 vampire gak.. isap darah ! pastu bila die gigit mmg gatal tahap garu nk terkupas kulit... minatang ne mmg patut dibunuh je coz xde kebaikan pn minatang ne hidup ...

pu3dyanakmilya said...

perggghhhhh

Laman MP3 aka Ery_Shah said...

Huu...umah sewa aku lamer belambak pijat..giler teruk lar...smpai aku pindah umah sewa baru pun diowang ikot..maybe dia melekat kt kotak2 kot..penat dah basuh baju dgn air panas..kotak2 n tilam2 lamer aku buang..tp still tk mati jugak..n lastly aku try pati serai wangi...aku tmbah dgn air sikit then spray kt tilam, dinding, lantai n maner2 tempat la...kt tilam n bantal lak setiap penjuru tu aku letak minyak kayu putih..Alhamdulillah, nmpak keberhasilan dia...tp smpai skank fobia beb dgn binatang ni..

Anonymous said...

Thanks for info ferdaus dan semuanya yg berkongsi masaalah pijat....kebetulan bilik kat umah aku pun baru 2 bulan diserang pijat ni..x tahu dr mana dia datang....leh dikatakan 1 family kena serangan pijat ni...gatal dia tok sah ckplh...garu2 lebih lama2 jadi kudis pulak...spray pakai bygon kelas 3(khas tuk lipas) pun dia selamba jer..notice natang ni byk sembunyi kat celah2 tilam..tapi ada gak jumpa kat dinding2 bilik..bila dipicit meletup bunyi badan dia..darah dia isap mmg byk dr nyamuk...yg pasti sebelum tido kena spot check tilam dulu..tension betul..pasni nk cari racun dia kat hardware atau pun thinner@serai wangi....

diana said...

salam... dah 2 bulan sy xle tido disebabkan pijat.. xtau nak wat apa lg..

abes tilam 2 kene darah pijat, hari2 aku bunuh binatang 2..

nak buang syg plak tilam 2 baru 3 bulan.. haihh.. tetekan rase nye dengan binatang nie

cmpi badan pun gatal2 benggang, bila bgun tdo jea garu2 mcm monyet pla..

tlg lah sy, sy xtau nak buat apa lg.. sudah 2 bulan mcm nie.. rase nak mati jea,

ngn bintang nie..hahhhhhh.,,,,

Anonymous said...

betol lah. bile da kene gigit uh, dia punye gatal ya adoi. gile gaban

Anonymous said...

Semua kat sini yang citer pengalaman la...tak penah tengok pepijat la...baru kena la....tapi tiada satu pun yang memperkatakan cara berkesan menghapuskan binatang ni...tiada satu pun yang memperkenalkan nama produt atau racun binatang tu...kalau ada pun tak ingatla ..itu la...pakai thinner la...thinnner ni boleh percayake....kena api tak menjemburke..atau ada jenis thinner ke...kalau pada mereke2 tu yang main agak-agak aje cara untuk menghapuskan binatang ni...tak payah la post kat sini...buang masa....tak penah tengok la binatang itu la ini la...pindah umah la...kalau tak tau macamana nak hapus tak yah citer yang mengarut...pada rakan-rakan yang tau cara nak bunuh binatang ni secara efectif dan berkesan just straight to the point ..pakai product apa...itu aje..tak payah nak pesong-pesong atau nak citer katun kat sini.....

orait

Anonymous said...

pergh ramai gila probs pijat nih..
aku guna losyen pati mustajab b4 tdo sblm dpt solution mcm na nak hapuskan pijat ni kat umah.pijat xsuka bau losyen nih

Unknown said...

tenson ler....budak2 rumah aku relax je tidor atas tilam dan sofa....mcm x ada apa pun yg belaku tapi aku...seksa idup bila malam nak tidor pun x ler rasa benda merayap...secara x langsung aku ada hobi baru membunuh pijat...hari2 aku cr,setakat n rasa dah 2 tilam aku buang,1 sofa..makin banyak aku bunuh makin menjadi lak binatang...aku nak tahu andai kata aku pindah tentu aku akan bawak sofa,katil,almari dan tilam yg penuh dgn peta negama mana pun aku x tahu...aku agak keliru ada kah binatang tu turut pindah ke rumah baru or x???

Anonymous said...

pijat..fuh trauma mmg dgr nama binatang ni..dl aku ingat pijat busuk jek,tp pas rmh aku kna serang pijat baru ku tau bntg nie mmg bahaya...aperpn thanks coz bg jalan tok aku hapuskan pijat2 nie...hr2 keje aku cari pijat...letih rasanya...

Anonymous said...

btol...gatal sgt kne ggt pepijat ne..aq dh dua miggu kne ggit..kesan xilang g...mak aq kte ltk daun pdn bwh tilam br okey..ne ptua org kg..

Ajep Junaidy said...

Info 'thinner' ini sangat2 berguna n bekesan! Just browse ur blog today @3am n terus beperang sebab ada thinner kat umah.. n result is so very the wow.. tgh jadikan diri tikus makmal tido kat sofa kjap lagi dia giit lagi ke tak.. ill keep posting result pakai thinner.. thanks bro!!

Anonymous said...

Ko bgtau lak mcm mane nk bg mati trus..ko ni mcm tau je.klu tau bgtau je la..

Anonymous said...

thanks for the info bro
akn di cuba pada petang ni jgk

Anonymous said...

lwkla korg nye pengalaman.mcm2 sakit perut bace.ak pon ade gaj masalah ngan makhluk allah yg sekor ni.tensen dowh dahla ade kt sofa cam bangkai camner ak nk lpak tgk tv.nk gne tinner kt sofa cam x sesuai jer.air sereh,daun pandan segala bagai ak dah cube.camner ni weih

Anonymous said...

hehe..nama dia pepijat ka? baru aku tau..puas aku dok menghamun 'kutu babi'. tak tau yg dok google ni. 2 mlm yg lps baru aku bertarung dgn dia..umur 30 br kenal pijat. ni still trauma sbb pijat pnuh kat katil.huhu. Kami bercuti di PD, katil hotel la ni. mujur aku tersedar kul 2 pg sbb lum isyak..tgk2 punya banyak binatang tu..lebih 10 ekor aku bunuh ngan tgn, ngan kaki, ngan yellow pages..darah penuh kat lantai n cadar. Dok terbayang je, alih anak2, binatang tu kat kepala, kat belakang diorang.huhu.

shaza said...

Alternative cara hapus pijat..
1.letak daun pokok rhu.tabur atas tilam.
2.daun durian belanda
3.daun pandan
4.pati serai wangi
5.beli kat pet shop spray kutu anjing.botol putih.tulisan biru + hitam .nama apa tak ingat.harga botol kecik +-35 besar 50..

cik bella bell said...

hye all..tq 4 share info psl pijat ne..ak pon 2bln berperang ngn nate neyh..esk bli tilam bru larh..hadoi..klu gune thinner xtrbakar ke?
da la ak merokok dlm blk...

Si Raudhah said...

assalamualaikum, nk tnya, kalau pakai thinner tu mcm mana ye? tuang mcm tu je ke?
lg satu, sy study kt ngara 4 musim n rumah mmg wajib ada karpet,dsbbkn kena pijat bru2 ni,sy pun tukar karpet baru n tilam baru,tp still ada. so mcm mna ye? da xtahan da ngan pijat ni

Anonymous said...

Kt mne nk cri serai wangi 2?

Tabib said...

buy and spray this - Fendona ® - alpha-cypermethrin

Haz said...

kebnyakan petua atau racun hanya mematikan pijat dewasa. racun pula kalau disalah guna boleh mendatangkn kecelakan atau perkara yg x diingini pada keluarga atau seisi rumah. kebanyakan racun tidak memusnahkan telur pijat yg sukar di lihat kerana saiznya sebesar atau kurang 1mm. malah ianya turut dilindungi sejenis gel bagi mengelakkan telur tersebut rosak walaupun di picit.

Haz said...

pijat betina mampu bertelur hingga 5 biji atu lebih sehari. jadi andai ia tidak di tangani secara khusus serangan pijat boleh meluas ke bilik2 lain atau setiap pelusuk rumah. ini sedikit sebanyak pengalaman saya ketika memusnahkn seranga ni di kem2 askar di singapura.

awanyuda1603 said...

tenkiu tuan blog..kebetulan aku landing atas katil nk baca novel tetiba plak ada pijat sekor tgh merayap slow depan aku..tanpa melengahkan masa aku sembur pkai thinner tak sampai 3saat kojol pijat tu selamat ke alam barzakh hahaha puas hati aku

Anonymous said...


http://9n3.info/ww5 There are several kinds of Stocks but the what`s known as the lowest low stoppage.

This could be for a way to amend your stocks skills, by encyclopedism from your mistakes. The diagnosis is more back in women the like price as necklaces, but make off more visibleness and can be put-upon in more than situations. route table salt stocks are higher in Wales and worked his way up. online stock trading The fellowship estimates that ideal for fund terms compass articled markets, such as Forex. major banks could suit entangled in another mis-selling malicious gossip later on Shares in CPP, was gained through learning and competitive product maturation.

Anonymous said...

In fact, $10 from every couple of Kenny Chesney police force Sunglasses sold testament and I chose them because of the added pellucidity and scratch opposition. aviator sunglasses Wipe them buy and deal the finest Atomic number 10 Sunglasses and we will ever be fair and true with our valuations. Their the perfect match of sunglasses to get aviator sunglasses for men are made from interchangeable material put-upon on aircraft to protect the wearer from flying deris.

Cat eye, aviator, and wayfarer Neon Sunglasses are several distinctive examples of the perfect combination of of plastic and spell out out Gabbana on the slope. Since losing could not create a living Using an iPad and an iPhone. Ray Ban classic airman that for sunglasses? total of match of wholesale Interior designer sunglasses is upon millions end-to-end the existence. http://ltlbox.es/dgej2

Anonymous said...

buy tramadol free shipping tramadol no rx - tramadol online uk

Mohd Wahidi Nazri said...

Sial pijat.. aku umur 27 baru kenal pijat.. dah 2 minggu rasa gatal2, ingatkan nyamuk sial.. rupanya lagi sial.. terjaga kul 3
- 4 pagi, ada rasa tengah merayap kat seluruh badan aku.. raba2 ingatkan semut.. dapat sekor, buka lampu tengok, menatang kecik ni.. kenyang semua dgn darah aku.. sial. Picit, meletup keluar darah aku.. lepas cek2, tengok berlambak dah telur dgn pijat2 halus kecik kat tepi2 jahitan tilam tu.. bapak ahhhhh... terus google, jumpa info pasal jadah ni.. memang haram tul.. terus buang tilam tu, letak daun serai, sembur serai wangi, letak daun durin belanda la, beli tilam coleman yang pakai isi angin tu... lepas ni aku nak try spray2 kan thinner plak.. bagus tuang je thinner, cucuh api terus.. geram tul aku dgn pijat haram jadah ni..

Mohd Wahidi Nazri said...

Sial pijat.. aku umur 27 baru kenal pijat.. dah 2 minggu rasa gatal2, ingatkan nyamuk sial.. rupanya lagi sial.. terjaga kul 3
- 4 pagi, ada rasa tengah merayap kat seluruh badan aku.. raba2 ingatkan semut.. dapat sekor, buka lampu tengok, menatang kecik ni.. kenyang semua dgn darah aku.. sial. Picit, meletup keluar darah aku.. lepas cek2, tengok berlambak dah telur dgn pijat2 halus kecik kat tepi2 jahitan tilam tu.. bapak ahhhhh... terus google, jumpa info pasal jadah ni.. memang haram tul.. terus buang tilam tu, letak daun serai, sembur serai wangi, letak daun durin belanda la, beli tilam coleman yang pakai isi angin tu... lepas ni aku nak try spray2 kan thinner plak.. bagus tuang je thinner, cucuh api terus.. geram tul aku dgn pijat haram jadah ni..

Anonymous said...

When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment.
Is there any way you can remove me from that service?
Thank you!

Review my blog post; ray ban australia

Anonymous said...

Hello would you mind letting me know which web host you're working with? I've
loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog
loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price?
Many thanks, I appreciate it!

Also visit my web-site :: cheap mac cosmetics

Anonymous said...

Admiring the dedication you put into your website and in depth information you provide.
It's good to come across a blog every once in a while that isn't the
same outdated rehashed material. Excellent read! I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.


Also visit my blog: Cheap Ray Bans

Anonymous said...

Right away I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming yet again to read more news.


Stop by my blog post ... fake ray bans

Anonymous said...

buy tramadol with paypal buy tramadol no prescription - buy tramadol in florida

Anonymous said...

Remarkable issues here. I'm very satisfied to peer your post. Thank you a lot and I am taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

my site - Gucci Outlet Online

Anonymous said...

cytotec mg - buy misoprostol online us - buy misoprostol online abortion

Anonymous said...

tramadol generic buy tramadol online with mastercard - where to buy tramadolonline

Anonymous said...

Buy Tramadol Online buy tramadol 100mg - buy tramadol onlineno prescription cheap

Anonymous said...

buy brand lipitor or seroquel no prescription needed or buy generic abilify online

Anonymous said...

Satu rumah aq dah kena serang benda ni,mcm2 aq dabuat tp still ada jgk.kakak ipar aq org indon,dkt sana panggil menatang ni 'kutu busuk',sbb bentuknya seperti kutu dan bila picit baunya haram jadah busuk tak ingat.aq dah try mcm2 cara dari serai wangi daun pandan daun durian belanda bagai,last aq tuang thinner,nyalakan api.habis terbakar.tp still ada jgk menatang ni.mmg takdapat nak hapus dah kot,putus asa dah aq tidur dgn menatang ni.tp bila matahari terbit,haiwan ni kurang.time tu baru blh lena,ghaa tak koje lah aq jwbnya.tolong,bg cara yg betul2 berkesan! -Dk-

Anonymous said...

where to buy generic ambien buy ambien without rx - purchase ambien cr online

Anonymous said...

Buy Priligy Online where to buy priligy - buy priligy from canada

Qaiza said...

ada masalah pepijat, boleh layari http://qaizashop.blogspot.com/2013/06/masalah-pepijat-di-rumah.html

aira hamzah said...

Kaula blogger paling klaka dalam bagi tips. Nnti aku cobaaa. Thnx and keep on writing! !

mizzura said...

Kongajo pijat tu bg isyarat lagi..anyway tq for tips..nk menyerang satgi

Hafidz Rahim said...

Salam. Saya dari USM dan sedang melakukan kajian mengenai pepijat. Sekarang ini sedang mencari sampel pepijat untuk dibiakkan di makmal. Kalau rumah anda ada pepijat, boleh hubungi saya (0174954500) untuk saya dapatkan sampel.

Anonymous said...

Banyak pijat menyerang..mlm tadi mse tido je jmpa 20 ekor lebih kt tempat tido..klu nk free pon bole bg...x tahan dah bDan ni bergaru...

Anonymous said...

Hadoii sakit perutku baca comment n blog nie...
Tp mmg btul... Habis satu badan aku gatal2.. Dh bnyk kali aku g klinik.. Doktor pun dh x tahu nk bg ubat ape utk aku.. Sbb tiap2 mlm kompom kne ggt natang nie... Hbs teruk bdn aku.. Tangan aku, badan , paha semua bintik2 merah... Dh 3 hr x dpt tdo lena..rsa mcm nk g bakar je bilik sewa nie...

Nk hapus pun x tahu dh cm ne.... Hubby pun wat bodoh... X kesian kt aku...
Sbb x sangka bilik sewa nie teruk... Nampk je ok tp sebaliknya.... Natang nightmare nie blambak...

Masalahnya napela natang nie x nk ggt hubby aku... Malah aku di ggtnye...
Biar hubby aku tahu cm ne sakit n gatal kne love bite natang nie...
N boleh pulak hubby aku gurau ngn aku... Sape bg love bite bnyk sgt.. 1 bdan pulak tu...
Hampeh bknnya nk tolong.... Sedih dpt hubby yg x de perasaan... Mula2 bercinta je.... Semut pun x terpijak... Dibuatnye... Dh lama2... Semut ggt ke, kne langgor ngn gajah ke... Dh x kesah dh....

Btw.. Thanks... Esk nk cri thinner... Usaha sendirilah nampaknye... Hubby pun dh x ksh pasal aku....
Nasib badan lah...

hafizbmohamad said...

Aku dah setahun buat research pasal pijat ni... sampai sekarang pun belum jumpa lg cara nk hapus binatang ni dgn cepat dan berkesan...

hafizbmohamad said...

Kt sini banyak sgt pijat...kalau ko nak datang ambil sini..haha... nnt ko cari cara berkesan n cepat nk hapuskan binatang ni ya...

Hafidz Rahim said...

hafizbmohamad - sini tu kat mana?

Anonymous said...

salam smua yg t'baca comment ak..ak xpndai nk b'crita tpi ak nk kongsi pngalaman n petua halau menatang yg b'gelar 'pijat' name klakar tpi mnyeramkn..ok cara p'tama korng amik daun durian blanda lgi cantek dgn dahan skali daun 2 kong ltkkn kt bwh tilam n bantal klu blik sewa hang tabur je insyaallah mnatang 2 lari..klu ssh nk dptkn bnde ni korng bole gune daun pandan yg bsr n tua carany same jgk biar smpai kering pastu tkr yg bru menatang ni memey anti dgn tumbuhan yg wangi..sbb bdn die b'bau kayu siyes ni ptua org2 tua cube dlu bru tau sbb ak dh cube memey mujarab t'lajak laris..

Mohd Nizam Rahman said...

1. kenal pasti tempat kediaman menate ni
2. jirus air panas mendidih di kawasan berkenaan. kalau tilam atau perabut yg sukar dibasahkan.. terpaksa korban kan lah. buang je.
3. dalam masa yg sama smua pakaian, langsir dan smua brg yg berkemungkinan.. curahkan air panas.
3. perabot atau pekakasan yg ada celah2 tu pun jirus air panas. kalau yg konpleks sgt. buang sudah...
4. boleh juga disedut dengan vakum..
5. lakukan bertwrusan seminggu atau 2 minggu.. barang da buang.. lapang.. hati tenang... sementara tido je pkai apa yg ada..
6. sembur serai wangi di smua kawasan setiap hari
7. agak2 da sebulan tanpa serangan.. barulah boleh beli smula perabut baru...
8. jaga2 dengan beg, pakaian, beli barang second, menginap di hotel atau homestay.. sebab menatang ni boleh menumpang ikut balik rumah kita sekali
9. Once they came.. forever they stayed

Anonymous said...

Lawak...sakit perut baca...samalah...dah bgai segla mcm buat..mmg tk guna pepijat tu. Last aku minta air kat ustaz sembur n pagar rumah..alhamdulillah hilang. Dah dua kali aku kena kebetulan ustazah asni dtg..aku minta air n pagar rumah...berjaya menghilangkn pepijat aka syaitan nirrojim tu.

Anonymous said...

Umah mak aku dulu penah kena serang ngan binatg ni...perrgh mmg cam sial..igatkan nyamuk...upanya binatg nii...xleh tido beb...pastu mak aq ade letak sejenis daun bawah katil,tilam dan yg sewaktu dgnya dan hasilnya mmg semua lari kecut perut...dah lebih 10 thn skang ni umah aku lak kena....dah mlm ni xleh nk tido lak...jahanam....walau apapun thanx atas info dr rakan sbb aku dah lupa nama daun tuu.

Syamil Zainal said...
This comment has been removed by the author.
ainin sofiya said...

thanks sebab bagi info
nnti saye try pakai thinner tu

Anonymous said...

Ini bukan soal kebersihan kadang dia merayap atau di bawak oleh angin.ncmana berseh sekali pun rumah anda tapi lau sudah di jelajah oleh cik pjt.siap maka beranak penaklah dia dgn sekelip mata.

Anonymous said...

Serai wangi?aku dah try dah.makin bnyk dia kluar.rumah aku tu aku rasa lah berjuta rau pijat.kau bayangkan dlm masa satu hari dis blh bertelor sampai 2000 ekor kali dgn 2 tahun dia org bikin port pat umah aku.ha ha ha kaya kaya aku kays pijat.boleh gila aku tau.pijat haram jadah.seribu satu mcm cara sku dah cuba tapi semua tak berhasil dia org masih pat umah aku juga.

Anonymous said...

Relak bro,rumah gua pun jadi sarang menatang haram jadah ni mcm2 petua daun gua pakai daun durian belanda lah daun pandan lah daun serai wangi lah semua tak lut.nanti gua geram2 gua pakai daun ganja baru dia org tahu berdengung pijat2 tu dgn gua gua sekali bedengung.ha ha ha.......

Anonymous said...

Cara yg terbaik anda sanggup buat?buang semua barang2 di rumah anda.bila rumah anda dah kosong bersehkan dinding2 dgn thinner kemudian tukar barang baru.SEMUA buang tau SEMUA tukar tau.baru tkde pijat lagi.anda sanggup?

Anonymous said...

Aah pat umah aku pun belambak2 kau boleh ambik.jgn takut semua free of charge...

Anonymous said...

Yes i agree with u.

siti khalijah said...

Sblm ni, ku pena duduk2 at tilam smbil2 bc buku. Ku dgr brung merbok at ats bmbung. Biase r tmpt port dia melepak. Ttbe nmpk sekor serangga relax trun ke bwh dr bmbung at dnding tol2 sblh ku. Aku ingtkn semut ape la an. Ku bia jek r. Xlama pstu start r sorg2 t'garu2 gatal 1 bdn. Siadat punye siasat menatang ni puncanye. Cis!

Aku b'jaya bunuh binatang ni dgn keturunan2nye. Cmne cr?:
1.cari port pijat ni melepak n bakar gune lighter smpi bunyi meletup2. port at celah tilam n bantal.
2. Jgn biakn telur cmtu jek sbb tlur ssh nk dihapuskn.klo ley lenyekkn telur nye.
3. Gune ridsect
4. Jemur bantal n tilam ni. Yg pnting aku bakar gune lighter mmg jadi. Lepas tu pijat da mati jd arwah.hihi

Itu 6thn lepas sblm aku g KL.

Skrg blek hometown, hama lak menyerang. Astaghfirullah. Sbr la.

Anonymous said...


cerita bab pijat ni, skang aku merana anak beranak kena gigit...memula ingatkan anak-anak gatal pasal alergik ke...main kotor ke...gegata ke...sekali satu pagi tu aku selak alas, perghhhh...mengetip2 rasa badan.
Sekarang ni kami jadi gelandangan tumpang rumah mak. Tilam bantal semua buang & dalam proses pindah rumah. Huwaaaa...tak tahan!
Terima kasih dengan semua tips ni...dekat 2 minggu jugak menggagau carik tips kat web...huhu

Haniff Gold said...

Sy plak ingat selama ni yg duk gigit nyamuk..bila selidik kat umah sy satu nyamuk pun susah nk jumpa...tak pnah terpikir plak pijat dan tak pernah tahu pasal pijat dan rupa dia

Sampailah badan sy hbis kena gigit pijat tu,,gatal xyah ckp la..stress gila smpai fobia nk tido atas tilam...xkn nk buang tilang,...benci gila kat pijat

manishah shah said...

Saya dah dalam 6 bulan kena attack dgn pijat ni.. berpuluh kali gak siram air panas.. smpai banjir bilik sy buat.. one or two days dia hilang jap.. then muncul balik... stress gila.. tilam dh buang.. tido lantai.. still kena attack.. mcm dah lali pun ada..sgala usaha x mnjadi.. even siap solat hajat psl binatang kejam ni.Last last tido berbungkus ngn telekung, pkai stokin bg pijat x boleh merayap..dah mcm org eskimo plak kan... Esok nk try sembur thinner.. mungkin menjadi... hopefully... sob sob.... merana smpai skrg x boleh tido..

Nur Syuhadak said...

aq dah 3 minggu gatal2 1 badan start pindah rumah ni.. setiap minggu g klinik ambik ubat tp tetap ja gatal2.... aq dok nampak jgk natang ni kat tepi2 dinding umah aq tu tp ingatkn anak lipas... xde la ambik serius pasal natang tu.. baru sekarang dapat tau yg natang tu ialah pijat yg merbahaya dan ditakuti org.... patut la asal malam time tdo ja gatal gila sampai xleh nak tido.. nak kena tukar tilam baru la ni..

Intancomelcookies said...

Baru skang tau apa tu pijat n so bahaya . Org yg dah penah rasa love bite dr cik pijat ja tau sengsara nye. Benci naw naw ngn pijat habis kaki tgn berbekas.

Unknown said...

Ahaha. Post ni dah lama nak dekat 5 tahun dah tapi walau macam mana pun, aku gatal wehhhhhhh! Aku kena gigit pepijat, 4 kerat tulang aku semua kena gigit, berbongol2 kulit aku. Walaupun sebelum ni pernah kena tapi tak pernah terserempak, nak dijadikan 'rezeki' aku malam ni, aku dapat tengok live! Gatalllllll!!!!!

norayzuazlin mohd ayob said...

macam ne nk letak thinner erk??? nk spray ke tuang trus kt tempat tu???and lg satu thinner nii memang berkesan ke????

Osha Osha said...

hahahahah..asal kelakar semua komen,,tegelak tegolek dog aku baca...hihihi..sbnarnye bkn apa aku pun kene serang pijat kat uma tp aku xtau dtg dr mana tiba2 penuh kt mosek mcm beratus2.smbil aku spray mosek tu nk bunuh pijat..rupa nya kat kaki aku lg bnyak..cett...aku rasa takut nak balik keje arini,..tp aku dah ade plan aku akan wat total pembersihan,,aku akan jadikan kaki aku sbg umpan..sume 1 umah aku nk spray....matila kau pijat!!!

EN KUDA said...

Aku dah sebulan berperang dingin dengan Encik Pijat sekeluarga... macam2 pembunuh seranggan aku ada.. Setiap malam aku tido sambil peluk spray tu. Aku rasa macam ada merayap je, dengan segera aku pusingkan badan.. walaupun kekadang tu cuma khayalan aku. Kita hanya mampu membunuh dia.. tapi haiwan ni sukar pupus. Macam dinosour, kalau nak pupuskan dia.. ko kene bom 1 rumah ko. Aku rasa tu je jalan yang terbaik. Cuma aku belum ada duit nak beli rumah lain, so aku redho je digigit, dicium oleh pijat buat masa ni. JILAKE KO PIJAT!! hahahahaa

Anonymous said...

Rumah mak kat kampung pun kena.. Dah brp tahun pijat ni menyerang. Tak tahun dtg dari mana. Bukannya tak usaha tp mmg susah sgt nak mati pijat2 ni.

Bila nak balik kampung je seriau takut kena gigit badan sampai berbintat2. Bawak anak2 balik kg lg la sedih kesian anak2 tergaru2 lg2 ada baby 3 bulan. Huhu! Tak tahu nak tido kat mana. Tilam tak boleh. Bantal tak boleh. Toto tak boleh. Sofa pun lg banyak gemuk2 & atas tikar getahpun dia merayap juga. Camne?

Harini nak pi beli spray serai wangi & thinner. Kesian tgk mak & ayah tido hari2 sure tak aman.

Anonymous said...

Nightmare weh ngn pijat ni..btul2 menghantui hidup aku.. kul 4 pgi pun still xleh tdo sbb pijat ni huhu

Anonymous said...

Ada pengalaman gak bnda ne upe nya yg buat aku gatal2 smpai hanya Allah saja yg tahu..seriau aku tgk bnda ne. Tgaru garu tgh malam

Mohd Salman Mohd Salman said...

Jika ada masalah dengan pepijat biar kami yg hapuskan mereka call atau whatsapp kami 01117557442

:D said...

Assalamualaikum...

Ada masalah pepijat dirumah? Boleh check sini

www.ubatpijat.com

Alhamdulillah....

Aisyah Shasha said...

Asalmualaikum kepada anda yang mengalami masalah pepijat boleh lah wassp atau coll saya ingin tahu lebih lanjut aisyah 0146521134

Aisyah Shasha said...

Asalmualaikum kepada anda yang mengalami masalah pepijat boleh lah wassp atau coll saya ingin tahu lebih lanjut aisyah 0146521134

feekree sanusi said...

Innalillahiwainnaillaihirojiun buat diri sendiri...bru semlm mengalami mimpi ngeri ni...geli gila tgk binatang tu...eeeee gatal tahap cipan dah rasa...pg td terus cabut lari dr bilik sewa g duk kolej

Anonymous said...

Aku pon pernah kene pijat naharom ni. Aku duduk rumah sewa yg sebelum ni lelaki bujang gak duduk (kotor gila mcm rumah bangla)..3tahun tak habis sumpahan pijat ni..even aku dah pindah rumah dia ikot gak. Solution nya, aku bakor tilam aku. Dekat Rangka katil aku sembur Bedbug spray (jenama Bio D) beli kt cold storage KLCC, tabur daun durian belanda, spray thinner. Alhamdulillah skrg aku dah bahagia.

~dYaHaHa~ said...

Korang semua yg dah try, kasi la review. Betul2 menjadi ke bio-D and thinner tu? Den pakai spray smart killer n daun durian belanda, x menjadi..kiwak laaaaa..pepijat ni..abis kaki model berkuping2 garu kow2 smpi luka

shinshaira said...

Ok ke pakai thinner?

sya niza said...

Aku dah guna dah spray Bio-D tu dan memang berkesan....instant killer...bau spray dia pun ok. spray direct kat pijat tu...dlm 3-4 second terus mati...untuk lebih berkesan kena sembur dalam seminggu gitu tempat yg kena infection...InsyaAllah menjadi

fisz motowork said...

Aku dh naik lali dgn pijat ni, dh 3thun die teman aku tidur, smue cara aku dh follow still xbrhasil...tilam smue dh buang...xpe lh pijat...kite mmg d takdirkan bersame :) ...kau ggit aq pn aq dh x rase da...huhuhu giget lh asalkan kau bahagie, kau pn makhluk tuhan jgk...x slh bkongsi rezeki kn

محمد هاريت said...

Nak haram..aku pun dh kena. Mcm3 dh aku buat. Perabih duit beli mvcm2 produk...besok aku nak try tinner...sapa tau mana2 org buat service hapus jadah ni...pm aku

Anonymous said...

Huhu...nak nangis bila jumpa artikel kat blog nih. Bila baca komen kat bawah terharu rasanya sebab at last I am not alone dengan masalah evil bugs nih. Keluarga saya dah setahun lebih kena gangguan syaitan kecik nih dan dah macam-macam cara kami cuba ikhtiar tapi tak berkesan. Nak hapuskan 100% binatang nih masih tak terbuka jalannya, tapi saya kontrol populasi depa dengan menyembur menatang nih dengan campuran perfumers alcohol. Sembur direct pada evil bugs nih, pastu 2-3 kali seminggu tanpa fail wat projek memburu sarang dia kat tepi2 tilam, celah jubin lantai dan rekahan dinding.Perfumers alcohol nih saya beli kat kedai pembekal pati perfume harga seliter dalam RM18. Spray direct kat pepijat evil bugs tuh, depa mati on the spot! Puas hati mak! Bab nak elak menatang nih merayap kat badan, saya lumur kaki dan tangan dengan minyak afiat kaler hijau tuh, for me...this works walaupun bau bilik dah macam pusat urut. Hubby saya plak dia beruntung sebab bila dia kena gigit dengan evil bugs ni dia tak gatal dan bintat-bintat. Semenjak lumur minyak afiat nih at least kurang sikit gatal2 dan bintat kat badan saya berbanding masa mula-mula kena serangan binatang nih. Dan kalau ada steamer pakaian boleh gak gi steam kawasan yg disyaki jadi port evil bugs nih. Jangan lupa check langsir anda gak. Langsir saya kat bahagian kepala langsir tuh habis rosak jadi sarang binatang nih. Siapa yg dah terkena tau kan tompok2 hitam tahi depa mmg clorox pun tak boleh kasi hilang punya. Camna pun terima kasih juga la kat tuan tanah kasi idea thinner nih...esok saya pi cari thinner, nak cuba plak kaedah nih.

PRO INSECT MALAYSIA said...

SALAM & SELAMAT SEJAHTERA SMUA...KAMI ADA SOLUSI MSLH INI YG TERNYATA 100% BERKESAN N TIADA KESAN SAMPINGAN..SILA SEMAK LINK NAMA FB KI UTK INFO SELANJUTNYA YE. SEKIAN, TKASEH.