Friday, May 22, 2009

antara si JIMBIT and PALAT

menurut enchik fahmi, jimbit adalah sejenis creature yang jijik kejijikan. beliau dah search ngan pakcik google namun jawapannya sangat mencelarukan. enchik nailul sering menggunakan perkataan jimbit sebagai penguat dasar ayat. contoh yang sering dipakai oleh beliau adalah seperti "kepala jimbit dia..berak tak flush!!"..

menurut kamus dewan, palat adalah sejenis kayu hitam yang digunakan untuk memukul budak-budak nakal. jadi betul la budak-budak nakal ni palat. baru 2 3 hari lepas kereta roy telah ditempek dengan chewing gum bewarna merah jambu. nice!

so ape kaitannya?

dahulu kala, ada seekor lipas sangat suka merayau2 mencari rezeki. lipas itu akhrinya terjumpa dengan seketul emas ajaib dan meminta2 supaya diberikan makan. emas ajaib itu tanpa segan silu memberi beberapa dinar emas untuk lipas itu terus survive. lipas itu berjanji untuk melunaskan dinar-dinar itu, namun, setelah beberapa puluh purnama, tiada tanda-tanda lipas itu akan melunaskan hutang itu walaupun lipas itu mampu bergaya dengan mobil buatan malaysia dan kartu terkini dengan teknologi 3G. namun tadi emas ajaib itu tersempak dengan lipas itu dan seraya memanggil " hoi jimbit!!ko buat palat ngn aku..cibai..." dan adegan seterusnya tidak seswai diperceritakan..

klu :

lipas : seekor manusia lancau

emas ajaib : manusia budiman


memang aku terkadang bergaya tapi apa salahnya jika korang sesekali mengomel dengan comel.

13 comments:

ShaFril said...

haha sungguh byk mksd tersrat dlm entri hg ni haha =P

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O
O

byk kata2 "indah" diperkatakan..
haha
entri akan dtg kalau boleh
hujahkan pasal lancau pulak erk
^_^

Ivy Metaga said...

hahahha..adehh..comment dari mr. syazwan lawak lah =)

mrs moon said...

haa..aku sokong kata2 wan tu

ARYN said...

aku xpaham cite ne..haha

beat::the::sky said...

dari ferdaus kepada ShaFril : hg paham ka capril?ak pun x phm..

dari ferdaus kepada mr.syazwan : wan..x baek sebut lancau..kan perkataan x elok tu...

dari ferdaus kepada Ivy Metaga : hehe..bernas sunggoh idea syazwan tu..

dari ferdaus kepada mrs moon : ni lg sorang komplot..hehe..

dari ferdaus kepada ARYN : tah la aryn..ak pun x paham gak.. :)

aku mahu jadi pelita said...

mintk copy makna jimbit.. tq

miera momo chan said...

memang xpaham tapi sedang bergelak ketawa..hahaha!

catherine- said...

aku mencari makna jimbit sampai ke sini =="


masih pudar dan samar2 lagi...

Hazeem Wachacha said...

ingat dapat la jawapan maksud jimbit tu

Anonymous said...

tak best...tutup la blog kau...menyemak jerr

iNDeRaLoKa said...

Pakyuuuu..

iNDeRaLoKa said...

Pakyuuuu..