Sunday, March 22, 2009

antara SMS dan ANJING kurap, mana yang akan berdoa?

Assalamualaikum kepada semua orang. Syukur Tuhan masih bagi kelapangan kat aku untuk luangkan sedikit masa untuk tulis blog.

Apa-apa hal pun aku nak minta maaf dulu kalau tajuk entri di atas menyinggung perasaan anda semua. Bukan maksud aku nak buat korang terbeliak biji mata dan bersumpah dalam hati : " pehal mamat ni..macam shial.. "..tapi aku akui memang aku ada niat untuk selitkan unsur-unsur mencarut kali ni.

Semua ni tercetus bila aku ada bersembang dengan kawan perempuan aku. Topik adalah berkenaan dengan Akademi Fantasia 7 (AF7). Dia cakap ada seorang peserta lelaki, Akim nama dia. Hensem katanya, tak pernah miss lagi untuk undi setiap kali konsert kat Astro Ria.

-aku dan kawan-kawan serumah pun tengok AF kadang2, tp tak hafal pulak nama2 'bakal artis' (kononnya) yang 'diternak' dalam akademi tu-

Jadi banyak persoalan timbul dalam kepala aku. Apa untungnya melakukan undian tu? seingat aku kalau nak undi bukannya murah, jauh dibandingkan dengan 8pax ke 8pax oleh Selkom. Kredit habis, tapi pada masa yang sama tidak tahu kemana hujung pangkal. Tak salah menonton, tapi jangan jadi badut.

Dan tersangatlah sakit mata bila tengok lebih banyak badut-badut dalam Astro Ria duk terloncat-loncat, kononnya fanatik (sanggup berdiri berjam-jam lamanya), sekali imbas macam beruk jantan nampak beruk betina melintas (oppss), tapi leher berut jantan tu kena rantai kat tiang rumah.

meloncatlah engkau, melompatlah engkau, kalau tak dapat nak pegi konsert AF7 tu, cukup dengan menabur undi melalui SMS. Hujungnya siapa yang bernafas bangga? Nah, patung ala-ala emas sebesar separuh bukit di Batu Caves.

Jadi, mana yang lebih mulia? 'buang' duit macam tu ke? Atau korek syiling celah sofa bagi cukup 60sen then pergi seven eleven pastu beli roti gardenia perisa coklat, dan bagi makan kat anjing kurap yang jatuh dalam parit besar.

Teringat pula kata-kata M.Nasir dalam PGL : kalau nak mengikut biar berakal, kalau nak menurut biar pintar (betul ke aku susun ayat ni?)

Jangan marah jangan menyumpah, seperti kata-kata amir Raja Lawak (lawak ke?).. i'm sooorrryyyy..


memang aku terkadang bergaya tapi apa salahnya jika korang sesekali mengomel dengan comel.

24 comments:

. : n i s a : . said...

xnah lak tgk af7 smpi abh..da busan ngn af..tah pape je..
bek tgk anjakan paradigma yg fazilah kamsah 2..

oh ya, g 7e bli slurpee..jom2.haha...

wana said...

seb bek baru terrundi akim 2 kali..

Pasni simpan wit la beli coki2 kat 7e

beat::the::sky said...

dari ferdaus kepada nisa : alaa nape 7e..umah kamu kan dekat je..bile nk wat open house?pastikan juz betik ye..lg besh dari slurpee :P ..

dari ferdaus kepada wana : yang lepas tu xpe la..nk wat cane..tp pastikan coki2 tu kongsi2 taw..bnda baek kan kene kongsi..kan?kan? :D

♥ shiMawar ♥ said...

erm..tu le psl..skang ni dak2 AF pn ntah ke mna..yg msih 'bernafas' pn tggl brape kerat jek..yg len2 sume blk keje lma le..dh xlaku..huhu..
tp nk wat cmne, dh org suke nk tgk..astro pn nk wat duit, nk byr gaji staff die.. :)

oh, talk about 7E..dulu sy suke slurpee..tp now dh beralih centa ke Big Gulp..hihi.. ;)

wana said...

kongsi2 tu apa ekk..?? x tau la..lalala~~~

. : n i s a : . said...

hoho..open house ms raye lor..
lmbt lg..hee...

ha coki2 xya bli kt 7e..mhl..bli kt kdi pmborong tmn melawati..mr.bubu tau da kdi 2 kt mne..

beat::the::sky said...

dari ferdaus kepada nisa : mr.bubu asyik bz ngn online poker je..die da xde mase utk mr.ferdaus..xsuke x suke xsuke.. :P

dari ferdaus kepada wana : kongsi tu ape?hoo..nnt awk try bli kek coklat dlu..nnt sy tnjuk ape itu kongsi..awk amek satu perlapan.yang selebihnya sy amek..hehe..

wana said...

sib bek kita x suka kek cekelat. so, senang ati arr kongsi ngan kamu. Apa ada hal..!!

m[i]era said...

mira x undi but juz tgk..
tu pown x sampai hbs..
wat hbs duit jew undi..
xde faedah pown..klu dyeorg menang de kew dyeorg
nak byr blk prepaid kita..hehe
so..say TAK NAK MENGUNDI AF..ekekekek

inchik ferdaus said...
This comment has been removed by the author.
beat::the::sky said...

dari ferdaus kepada wana : tak suke kek coklat?OMG..sangat nikmat itu.. :D

dari ferdaus kepada miera : bagus2..drpd undi AF tu baek kamu goreskan kad topup selkom rm10 dan hantarkan kat sy..kan?kan? hikhik..

MaRyAm said...

af skrg sgt la tak besh..
memburingkan la..
tak yah undi2 tuh..
wat membazir jer..
bek beli eskem..
hahaha..

dBa said...

ahahaaa..

ye3...

aku sokong!!
hehehe

hai..

m[i]era said...

anta kat ferdaus??

poorrrdaahh!
hehehe

beat::the::sky said...

dari ferdaus kepada m[i]era : poorrdaahh?hmm..mr ferdaus x pkai pordah..awek2 kat uia pun sorang dua je yg pakai pordah..ngeh2..

beat::the::sky said...

dari ferdaus kepada maRyam : ade ke AF yang best?yang best dlu2 maybe part aznil wat lawak kot..hehe..no wonder la sy x pnh miss raja lawak..laugh is the best medicine..ait?

dari ferdaus kepada dBa : hai dBa..tp nape blog kamu xde shout box?cane nk membebel nnt?neway..thnks.. :P

awe..chantek!! said...

kLakor laa kau nie...
xpe..
move on...

m[i]era said...

hais!!
sabor jew lorh..
huhu

wana said...

ohnoo.. baru kita pasan nama kamu firdaus.. damn.. napa aku x pasan dari awl... rugi2..

. : n i s a : . said...

mr. bubu bkn je xde msa utk kmu..tp utk sy gk..uwaa....

Kema Azeman said...

sejak aku blaja seni sastera dan seni performance ni, aku tertanye tanye:

org yg join nk msk af tu sbb die nk dptkan keje ngn cpt dgn pulangan menawan atau semate nk glamer atau semate suke2 atau kerana itulah passion die? take yuna for instance. she's been on the low for a VERY loooooonggg tyme~~~ bt she doesn's seem to mind. mengikot Fynn, salah seorg member dier, yuna pernah kata die tak kisah kalo takde org suke die ape yg penting adalah die nk perjuangkan seni yg die suke (aku tak igt exact word die). so di sini, kt boleh bezakan ant artis yg hanya semate suka suki nk nyanyi dgn artis yg mmg menjiwai ape yg die bt. smua nye dpt tgk attitude diorg tyme performance. kan?

beat::the::sky said...
This comment has been removed by the author.
beat::the::sky said...

dari ferdaus kepada awe..chantek!! : mane de klako..sy ni seorang yg serius!!tlg la pcaye..hehe..

dari ferdaus kepada wana : rugi?wow..blushing2.. :P

dari ferdaus kepada nisa : kalau utk sy pun mr.bubu xde mase..apatah lg utk kamu cik nisa..sy kan teman tdo die..lalala..

dari ferdaus kepada Kema Azeman : btul tu..ousmate sy adalah classmate yuna dlu mase skolah..yuna ni bagus..sbb tu ramai respek yuna. xsilap yuna tu amek law kan?da la sore sedap..pandai lak tu..

tHEoNeANDoNLy said...

lawak la n3 ko nih..hehe.. apa2 pun setuju apa yg ko ckp kan tu.. af7 ke af8 ker.. siapa yg untung?